Mitä kuuluu MONICOAST?

Uusi mittari odottaa pääsyä veden alle juuri ennen joulua, kun kaksi mittaria vaihdettiin uusiin. Kuvassa tutkimusteknikko Noora Haavisto, yliteknikko Göran Lundberg, tutkimusteknikko Jostein Solbakken ja tutkija Laura Kauppi. (Kuva: Ivan Rodil)

Uusi mittari odottaa pääsyä veden alle juuri ennen joulua, kun kaksi mittaria vaihdettiin uusiin. Kuvassa tutkimusteknikko Noora Haavisto, yliteknikko Göran Lundberg, tutkimusteknikko Jostein Solbakken ja tutkija Laura Kauppi. (Kuva: Ivan Rodil)

DROPP tukee Helsingin yliopiston rannikkotutkimusprojektia nyt jo neljättä vuotta. Miksi Itämeren rannikoiden tutkimus on tärkeää ja mitä hankkeelle kuuluu?

Tiesitkö, että Itämeren pohjassa kasvaa niittyjä, jotka sitovat hiilidioksidia samalla tavalla kuin maan päällä kasvavat kasvit? Meriajokasniityt ovat Itämeren vihreitä metsiä, jotka ovat asuinpaikka monelle Itämeren lajille. Kalat, simpukat ja esimerkiksi sirot silo- ja särmäneulat, jotka ovat sukua merihevosille, saavat suojaa ja ruokaa meriajokasniityistä.

Meriajokas on Itämeren avainlajeja. Se tarkoittaa, että tämän hauraan Itämeren lajin hyvinvointi kulkee käsi kädessä Itämeren hyvinvoinnin kanssa. Yksi monista meriajokasniittyjen tehtävistä on tuottaa happea happikadosta kärsivään Itämereen. Se miten meriajokasniityillä menee, onkin yksi kiinnostuksen kohde Joanna Norkon johtamassa MONICOAST -projektissa Tvärminnen tutkimusasemalla. MONICOASTin tutkijaryhmä kerää erityisen tarkkaa dataa Itämeren rannikkoalueilta vedenalaisella mittariverkostolla - myös meriajokasniityn lähettyviltä, aivan tutkimusaseman tuntumassa Hangonniemen edustalla.

Viime kesänä mittareiden avulla saatiinkin talteen ainutlaatuisen tarkkaa tietoa, kun meren lämpötila kohosi korkeimpiin lukemiin yli sataan vuoteen. Lämpötilan lisäksi mittarit tallensivat happipitoisuutta, sameutta, happamuutta ja suolaisuutta. Mittari tallentaa tiedot viidentoista minuutin välein, ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden. 

Tvärminnessä halutaan kertoa tuloksista ja Itämeren tilasta myös laajalle yleisölle. Kiinnostuneet voivat tutkia mittareiden lukuja MONICOASTin nettisivuilta, mutta nyt Tvärminnessä halutaan näyttää myös Itämeren pinnanalainen elämä.   

”Mats Westerbom työskentelee nyt Tvärminnessä kolmevuotisessa projektissa, ja hän on sekä tutkija että erittäin taitava vedenalaiskuvaaja. Jo viime syksynä, varsinkin marraskuussa, kun oli kirkkaat vedet, hän kuvasi paljon Tvärminnen ympäristössä. Kuvia tullaan näyttämään myös Tiedekulman tapahtumassa keväällä”, kertoo Joanna Norkko.

Toukokuussa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa siis kuullaan ja nähdään Itämeren elämää, ehkäpä myös kauniita meriajokasniittyjäkin. Me olemme paikalla, nähdään siellä!

 

MONICOASTin mittariverkostoon kuuluu kaikkiaan viisi mittaria, joista kolme tallentaa tietoa tällä hetkellä Tvärminnen tutkimusaseman edustalla ja kaksi asennetaan kevään tullen sinisimpukkayhdyskunnan keskelle ja rakkolevävyöhykkeelle. DROPP lahjoittaa voittonsa Helsingin yliopiston MONICOAST-tutkimushankkeelle ja Baltic Sea Action Groupin vaikuttamistyölle.

Heidi Nielsen