ENTOCUBE - Kohti tulevaisuuden ravintoa

Jonas Aaltio tarkistaa sirkkojen kasvua. Kuva: Joonas Ojala. 

Jonas Aaltio tarkistaa sirkkojen kasvua. Kuva: Joonas Ojala. 

Shaping the Future -sarjassa tuodaan esille yrityksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti arkeemme ja tekevät arvokasta työtä kestävän toiminnan edistämiseksi. Tällä viikolla juttelimme sirkkaravintoa tuottavan EntoCuben kanssa. Suomessa kasvatetut sirkat ovat kestävä ja ekologinen vaihtoehto lihalle, lisäksi EntoCube on sitoutunut vastuulliseen toimintaan.

“Maailman väkiluvun huiman kasvun takia mys ruuan tarve kasvaa. Luonnonvaroja ei kuitenkaan ole käytettävissä loputtomiin ja ihmis-, sekä eläinkunta kuluttaa jo nyt vuositasolla puolentoista maapallon verran luonnonvaroja. Syötävät hyönteiset tarjoavat loistavan vaihtoehdon, jossa yhdistyvät ekologisuus, ravintoarvot, pieni tilantarve ja huikea lisääntymistahti. Hyönteiset ovat jo nyt osa yli 2 miljardin ihmisen ruokavaliota ja me EntoCubella näemme tämän numeron vain kasvavan ajan kanssa.”

Tällä hetkellä EntoCubella on yksi sirkkalaji - kotisirkka. Kotisirkka, joka tunnetaan myös saunasirkkana, on luonnonkantainen laji ja yksi yleisimpiä ruokahyönteisiä maailmassa. Kotisirkka on helppo kasvatettava ja omaa hyvät ravintoarvot. Lisäksi se on riittävän pienikokoinen, jotta koko ei aiheuta ennakkoluuloja. Sirkka on raaka-aineena melko helppo, ja sen voikin oman mielen mukaan, joko keittää ja paistaa tai paistaa ilman keittämistä. Vastaavasti tuote toimii myös uunipaahdettuna, ja tällöin sirkka onkin erinomainen naposteltava. Sirkan maku riippuu täysin sirkan ravinnosta ja nämä sirkat syövätkin EntoCuben omakehittämää hyönteisrehua, josta löytyy mm. perunoita ja kotimaista viljaa. Tulevaisuudessa ravintona voitaisiin käyttää myös muita kasvinosia, kuten kuorintajätettä ja naatteja, tällöin tuotteessa voidaan hyödyntää yhä useampi sivuvirtoja.

Sirkat ovat huomattavasti lihan tuotantoa kestävämpi vaihtoehto, ruokakiloa kohden sirkkaravinto tuottaa vain murto-osan lihan tuotannon kulutuksesta: Sirkat käyttävät noin 15 000 kertaa vähemmän vettä ja 20 kertaa vähemmän rehua. Hyönteiskasvatus on lähtökohtaisesti haastavaa pohjoisessa, mutta esimerkiksi hukkalämmön käytöllä voidaan kasvatuksesta aiheutuvia kuluja ja ilmastovaikutuksia optimoida huomattavasti. Lisäksi kesällä kasvatuspaikkoja pitää lämmittää vain kevyesti, ja tällöin esimerkiksi aurinkoenergialla päästään jo pitkälle.

“Markkinaa on nyt luotu tyhjästä, joten saamme varmasti hienoja asioita aikaan myös tulevaisuudessa. EntoCube perustettiin, jotta voitaisiin tehdä todellinen vaikutus maailmaan tilaan. Tällöin vaihtoehdoiksi jäi energian tuotantoon tai ruokailuun vaikuttaminen. Energian tuotannossa on suuria haasteita, mutta kestävän ruuan lähteen tutustuttaminen kotimaiseen kulttuurin tuntui luontevalta.”

EntoCubelta tulee mysli- ja pähkinäsnack tuotteet myyntiin jo nyt joulukuun alussa. Granolan ravintoarvot poikkeavat positiivisesti muista ja sirkkojen pähkinäinen maku täydentää makumaailmaa entisestään. Kaupat odottavatkin tuotteita innolla, eikä suotta, sillä sirkat ovat kestävää ja ennen kaikkea myös maukasta ravintoa. EntoCube myy tuotteita Samu brändin alla, ja Samu Sirkat löytyvätkin pian hyllyistä!

Tutustu tästä EntoCuben toimintaan ja tuotteisiin: www.entocube.com

Heidi NielsenComment