3 x VAPUN HERKULLISIMMAT TARJOILTAVAT à la Ilona

DROPPin Ilona ja vapun parhaat tarjoiltavat. Kuva: Ilona Koivusalo

DROPPin Ilona ja vapun parhaat tarjoiltavat. Kuva: Ilona Koivusalo

Vappu on neljän päivän kuluttua! Mahtava juttu, kohta on kadut täynnä iloisia ja toivottavasti siistejä juhlijoita :)  Vappuna on perinteisesti tapana viettää aikaa myös ruokaillessa, ainakin vappupiknikin muodossa. Itse tykkään valmistaa vapuksi helppoja ruokia, jotka voi valmistaa hyvin jo edellisenä  päivänä piknikiä varten!

Viime vappuna valmistimme ystäväporukalla niin hyvän perunasalaatin, että halusin tehdä sitä tänäkin vuonna. Olen tehnyt sitä vuoden aikana muutamia kertoja muutenkin, joten vaikka perunasalaatti onkin, ei ole kuitenkaan liiankaan ”vappumainen”. Salaatin seuraksi teki mieli piirakkaa, joten tein parsakauden kunniaksi helpot parsapiiraat. Näiden lisäksi tein vielä nopean guacamolen ja ostin valmiita ruissipsejä! Näppärimmät kotikokit voi tehdä itse vaikka siemennäkkäriä ja dippailla sitä guacamoleen.

Alla löytyvät mun reseptit, toivottavasti ne auttavat myös sinua!

Peruna-rucola-pestosalaatti

Muutama keskikokoinen peruna
1 pkt kirsikkatomaatteja
Muutama aurinkokuivattu tomaatti
1 pieni purkki vihreää pestoa (itse käytin valmista luomupestoa, mutta halutessaan sen voi tehdä itse)
Rucolaa maun mukaan
Suolaa
Mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pese perunat, pilko ne pieniksi paloiksi ja laita uunipellille tai uunivuokaan. Kaada päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele mukaan suolaa. Perunoiden valmistuessa uunissa pilko kirsikkatomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit valmiiksi kulhoon. Jos valmistat peston itse, tee se tässä välissä. Perunoiden valmistuminen kestää niiden koosta ja uunista riippuen 40-50 minuuttia, mutta ei kuitenkaan haittaa, jos ne ovat uunissa hieman pidempään. Kun ne ovat valmiita, ota perunat uunista ulos ja anna niiden jäähtyä. Sekoita pesto jäähtyneiden perunoiden sekaan ja lisää tomaattien sekaan. Lisää joukkoon mustapippuria, haluamasi määrä (paljon!) rucolaa ja esimerkiksi tuoreita basilikan lehtiä. Nauti!

Peruna - rucola - pestosalaatti, guacamole ja vappujuomat. 

Peruna - rucola - pestosalaatti, guacamole ja vappujuomat. 

Parsapiiraat

1 puntti parsaa
1 pkt voitaikinaa
1 prk (150g) ranskankermaa
1 muna
2 rkl sitruunamehua (halutessaan enemmän tai vähemmän!)
Suolaa
Mustapippuria
Timjamia
Päälle parmesaania

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Ota voitaikina pois paketista sulamaan huoneen lämpöön leivinpaperin päälle. Valmista sillä välin parsa. Pese parsa ja katkaise siitä mahdollinen puumainen osa pois. Pilko parsat noin kolmeen osaan ja keitä niitä suolatussa vedessä noin 5 minuuttia. Anna parsojen jäähtyä hetki, ja valmista sillä välin muu täyte. Sekoita ranskankermaan muna, sitruunamehu, suola, mustapippuri ja timjami. Leikkaa voitaikinapalat kahteen osaan ja lisää täytettä jokaisen osan päälle noin ruokalusikallinen. Lisää päälle muutama pala parsaa. Paista piiraita uunissa n. 10 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Raasta päälle vielä parmesaania! Tarjoile hieman jäähtyneinä, jolloin maut ovat saaneet hieman vetäytyä.

Helppo guacamole

3-4 avokadoa
Puolikas sipuli (halutessaan)
Korianteria
1-4 valkosipulin kynttä
Puolikkaan limen mehu
Suolaa
Ripaus mustapippuria
Chiliä

Tässä guacamolessa ei ole ranskankermaa tai kermaviiliä, joten sen voi helpommin ottaa mukaan myös piknik-evääksi. Jos näitä kuitenkin kaipaa, voi sekaan halutessaan lisätä purkin jompaakumpaa J Itse jätin tällä kertaa myös sipulin pois.

 Pilko sipuli, avokado ja valkosipuli pieniksi paloiksi ja lisää kulhoon. Halutessaan valkosipulin voi puristaa valkosipulipuristimella. Sekoita aineet keskenään, ja jos haluat guacamolesta tasaisempaa, voit murskata avokadoja hieman haarukalla. Pilko sekaan oman maun mukaan korianteria, lisää myös limen mehu ja mausteet. Sekoita hyvin. Laita guacamole hetkeksi jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoilua.

Nautinnollisia herkkuhetkiä ja riemukasta vappua!

DROPP lahjoittaa 100% voitostaan Itämeren suojeluun, ja tuo potti on jo liki 60 000 €. Lahjoituksemme avulla tuemme Baltic Sea Action Groupin tuloksellista Itämerityötä sekä Helsingin yliopiston MONICOAST-tutkimushanketta.

Amanda SundellComment