Tarkoitus on aktiivista tekemistä

Knot_Syksy-08628.jpg

Yksi elämän ja onnellisuuden peruspilareista on tunne siitä, että voimme toteuttaa itseämme. Merkityksettömyyden kokemus kumpuaa usein siitä, että emme ole yhteydessä itseemme ja omiin tunteisiimme. Emme ole tietoisia siitä, mitä haluamme. Täytämme ulkopuolelta tulevia odotuksia tai tavoittelemme aina seuraavaa asiaa pysähtymättä miettimään, onko suuntamme oikea. 

Tarkoitus on aktiivista tekemistä. Se ei löydy sattumalta tai odottamalla. Tarkoitus on aktiivinen tapa vaikuttaa maailmaan omien supervoimien avulla. Kutsun supervoimiksi luonteenvahvuuksia, intohimoja, arvoja ja taitoja. Tarkoitus on löydettävissä omien supervoimien ja maailman tarpeiden yhtymäkohdasta. 

Tarkoituksen löytäminen aloitetaan tutustumalla omaan aitoon itseen sekä siihen, mitä annettavaa sinulla on. Mikä on intohimosi? Milloin olet onnellisimmillasi? Muistele, mitä rakastit tehdä lapsena, jolloin teit asioita täydestä sydämestäsi miettimättä, mihin ne johtavat tai mitä hyötyä niistä on. Myöhemmin oma mielemme alkaa rajoittaa toimintaamme. 

Seuraava vaihe on tunnistaa omat vahvuudet ja käyttää niitä kaikilla elämän osa-alueilla. Yksi hyvä keino tiedostaa omat vahvuudet on tehdä ilmainen Via-luonteenvahvuustesti. Voit myös miettiä vahvuuksiasi itsenäisesti. Milloin olet onnistunut erityisen hyvin? Milloin olet ollut ylpeä itsestäsi? Mitä vahvuuksia silloin käytit? Kysy ystäviltäsi tai työkavereiltasi, milloin olet ollut heidän mielestään parhaimmillasi. Voin luvata, että luvassa on antoisia keskusteluja.  

Viimeisessä vaiheessa on mietittävä, mitä maailma tarvitsee sinulta. Positiivisen psykologian “isäksi” kutsutun Martin Seligmanin mukaan tarkoitus löytyy, kun omia vahvuuksia hyödynnetään itseä suurempaa tarkoitusta varten. Saat vastauksen kysymykseen miettimällä, mikä saa sydämesi särkymään tai mikä päivän uutisista koskettaa sinua. 

Tarkoituksen löytäminen on hyvin tärkeää ihmiselle. Voimme hyvin, kun pystymme toteuttamaan itseämme ja omaa tarkoitustamme. Lukuisten tutkimusten mukaan tarkoituksen löytäminen edistää muun muassa henkistä hyvinvointia, parantaa fyysistä terveyttä, vahvistaa itseluottamusta ja lisää positiivisia tuntemuksia. Elämän tarkoitus suojaa myös vastoinkäymisiltä. 

DROPP on loistava esimerkki tarkoituksen löytämisestä omien supervoimien ja maailman tarpeiden yhtymäkohdasta. Perustaja Amanda käyttää omia supervoimiaan Itämeren pelastamiseksi. Työ tuntuu antoisalta, ja samalla hän edistää itselleen tärkeitä asioita. Win-Win -tilanne. 

Mikä on sinun tarkoituksesi? Tarkoitus avautuu uteliaisuuden avulla. Ole utelias itsestäsi niin kuin myös ympäröivästä maailmasta. Uteliaisuus johtaa kasvuun; kasvavaan merkityksellisyyteen, inspiraatioon ja elämän tyytyväisyyteen.

Rosa Nenonen

Rosa on Pilots Helsingin perustaja ja positiivisen psykologian harjoittaja, joka auttaa ihmisiä löytämään merkityksellisyyden elämässään. 

Psst. Pilotsin suositulla Design your roadmap -kurssilla syvennytään supervoimiisi ja siihen, missä ja miten voit toteuttaa itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Heidi NielsenComment