100 keinoa auttaa Itämerta #DROPP100

Talvinen merinäkymä Helsingin edustalla. Kuvaaja: Miia Beshar. 

Talvinen merinäkymä Helsingin edustalla. Kuvaaja: Miia Beshar. 

Tänä keväänä keskustelu Itämeren hyvinvoinnista on alkanut tavallista aiemmin. Sen sijaan, että keskustelun käynnistäisi loppukeväällä veneilijöiden valmistautuminen uuteen kauteen, mökkielämän aloitus ja sosiaalisen median kautta välittyvät kutsut rantojensiivoustalkoisiin; keskustelun avasi tänä vuonna SYKE:n, Luonnonvarakeskuksen, Helsingin Sanomien ja John Nurmisen Säätiön Itämeri-laskuri.

Itämerilaskuri arvioi jokaisen tuottamat typpi- ja fosforipäästöt ja niiden avulla yksilön ’Itämerijalanjäljen’. Keskeiseksi keskustelussa on siksi noussut omien valintojen vaikutus meren tilaan.

Mitä syöt? Mitä harrastat? Kuinka liikut? Näiden kysymysten avulla laskuri arvioi miten paljon juuri sinä kuormitat Itämerta. Suurta huomiota saa ruokavalio ja eläinperäisten tuotteiden rehevöittävä vaikutus nostetaan selkeästi esiin. Myös liikkumisen, energiankäytön ja asumismuodon kuormittava vaikutus avataan.

Laskuri antaa myös konkreettisia ideoita, miten kuormitustaan voi vähentää. Kalastus, kasvissyönti tai lihaton päivä viikossa ovat kaikki tehokkaita keinoja pienentää omaa kuormitustaan - kalastamalla voi jopa poistaa fosforia Itämerestä eli kääntää oman fosforikuormituksensa miinukselle!

Laskuri perustuu tilastotietoihin, malleihin ja SYKE:n tutkijoiden tutkimustuloksiin. Kuitenkin moni on pahastunut: MTKn mukaan maatalouden rehevöittävää vaikutusta on painotettu liikaa ja ratsastajien mukaan hevosharrastajia syyllistetään turhan paljon (laskuri arvioi kuinka paljon hevosten tarvitsema rehu ja nurmilaiduntaminen rehevöittävät Itämerta).

Olennainen viesti on kuitenkin se, että jokainen voi yksinkertaisilla ja arkisilla valinnoilla vaikuttaa Itämeren tilaan. Tämä sopii DROPPille erinomaisesti - me tuemme Itämeren suojelua joka päivä ja haluamme kannustaa kaikkia pohtimaan omia valintojaan Itämeren kannalta.

Tästä syystä DROPP jakaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 vinkkiä Itämeren suojeluun.

Ensimmäinen vinkki olkoon yksinkertaisuudessaan tämä: käy laskemassa oma Itämerijalanjälkesi SYKE:n laskurilla ja kiinnitä huomiota siihen, mikä päästöjä erityisesti kasvattaa. Melko varmasti huomaat heti keinon, jolla sinun on helppo pienentää kuormitustasi. Jos innostuit, jaa tekosi tunnisteella #DROPP100, sitä me käytämme koko kevään ajan.

DROPPin tiimi on jo vaihtanut kahvimaidon kauramaitoon ja aikoo kesällä panostaa kalastukseen!

Amanda

 

Heidi NielsenComment