DROPP kiittää vuodesta 2018 - keräsimme yhdessä 11 841 euroa Itämeren hyväksi
_8005792-1_pieni.jpg

Vuosi 2018 oli antoisa, kiitos kaikkien teidän! DROPPin liikevaihto kasvoi 335 000 euroon ja DROPP lahjoittaa yhteensä 10 000 euroa Itämerelle. Lisäksi Ruohonjuuri ja Partioaitta tekevät 660 euron ja 1181 euron lahjoitukset.

DROPP Water lahjoittaa 10 000 euron summasta puolet Itämeren rannikkotutkimukseen Helsingin yliopiston MONICOAST-rannikkotutkimusprojektille ja puolet Baltic Sea Action Groupille. Lisäksi Ruohonjuuri lahjoittaa 660 euroa ja Partioaitta 1181 euroa suoraan Baltic Sea Action Groupille yhteensä 427 myydystä DROPP x SIGG -kestojuomapullosta.

Mitä kuuluu lahjoituskohteillemme? Viime vuonna MONICOAST mittasi ennätyksellisiä lukemia rannikkoveteen asetetuilla mittareilla, kun kesän lämpötilat vedessä olivat korkeimmat sataan vuoteen. Hyvä uutinen on, että MONICOASTin tutkimusmittareiden ansiosta kuumalta kesältä saatiin laadultaan tarkempaa informaatiota, kuin koskaan aiemmin.

Viime vuonna tehty DROPPin lahjoitus käytettiin uuden mittarin hankintaan MONICOAST-projektille. Mittari laskettiin mereen viime vuoden lopulla kahden ensimmäisen mittarin rinnalle. Tulevana vuonna rannikkoalueille lasketaan vielä kaksi mittaria uusiin paikkoihin, joissa on keskenään hieman erilaiset elinympäristöt.

Baltic Sea Action Group panosti viime vuonna Carbon Action -hankkeeseen. Vuonna 2018 yhteensä 113 maatilaa tuli mukaan käänteentekevään hankkeeseen. Hankkeessa viljelijät oppivat Itämeri- ja ilmastoystävällisestä maanviljelystä ja soveltavat sitä omilla tiloillaan. Tavoitteena on Itämereen valuvan ravinnekuorman pienentäminen ja hiilidioksidin sitominen viljelysmaahan. Miksi juuri viljelijät ovat ratkaisevassa asemassa Itämeren suojelussa, BSAG:n viestintäkoordinaattori Anna Klemelä?

"Oikeanlaisilla viljelymenetelmillä maatalousmaa saadaan hiilen lähteestä hiilinieluksi. Hiiltä sitova maaperä on usein myös ominaisuuksiltaan sellainen, että se pidättää vettä ja ravinteita tehokkaasti, mikä vähentää ravinnekuormitusta vesistöihin," Klemelä kertoo. Itämeren kaksi isointa haastetta ovat juuri ravinnekuormituksesta johtuva rehevöityminen ja ilmastonmuutos.

Olemme DROPPilla tyytyväisiä voidessamme tukea BSAG:n ja MONICOASTin työtä! Kiitos myös kaikille upeille jälleenmyyjillemme! Tulevana vuonna valikoimassamme on DROPP -lähdevesi ja kupliva lähdevesi. Tavoitteena on myös luoda ratkaisu, jonka avulla voimme tarjota virkistävää juotavaa yhä kestävämmällä tavalla.

Jatketaan yhdessä vuonna 2019 kohti puhtaampaa Itämerta!

Heidi Nielsen
Mitä kuuluu MONICOAST?
Uusi mittari odottaa pääsyä veden alle juuri ennen joulua, kun kaksi mittaria vaihdettiin uusiin. Kuvassa tutkimusteknikko Noora Haavisto, yliteknikko Göran Lundberg, tutkimusteknikko Jostein Solbakken ja tutkija Laura Kauppi. (Kuva: Ivan Rodil)

Uusi mittari odottaa pääsyä veden alle juuri ennen joulua, kun kaksi mittaria vaihdettiin uusiin. Kuvassa tutkimusteknikko Noora Haavisto, yliteknikko Göran Lundberg, tutkimusteknikko Jostein Solbakken ja tutkija Laura Kauppi. (Kuva: Ivan Rodil)

DROPP tukee Helsingin yliopiston rannikkotutkimusprojektia nyt jo neljättä vuotta. Miksi Itämeren rannikoiden tutkimus on tärkeää ja mitä hankkeelle kuuluu?

Tiesitkö, että Itämeren pohjassa kasvaa niittyjä, jotka sitovat hiilidioksidia samalla tavalla kuin maan päällä kasvavat kasvit? Meriajokasniityt ovat Itämeren vihreitä metsiä, jotka ovat asuinpaikka monelle Itämeren lajille. Kalat, simpukat ja esimerkiksi sirot silo- ja särmäneulat, jotka ovat sukua merihevosille, saavat suojaa ja ruokaa meriajokasniityistä.

Meriajokas on Itämeren avainlajeja. Se tarkoittaa, että tämän hauraan Itämeren lajin hyvinvointi kulkee käsi kädessä Itämeren hyvinvoinnin kanssa. Yksi monista meriajokasniittyjen tehtävistä on tuottaa happea happikadosta kärsivään Itämereen. Se miten meriajokasniityillä menee, onkin yksi kiinnostuksen kohde Joanna Norkon johtamassa MONICOAST -projektissa Tvärminnen tutkimusasemalla. MONICOASTin tutkijaryhmä kerää erityisen tarkkaa dataa Itämeren rannikkoalueilta vedenalaisella mittariverkostolla - myös meriajokasniityn lähettyviltä, aivan tutkimusaseman tuntumassa Hangonniemen edustalla.

Viime kesänä mittareiden avulla saatiinkin talteen ainutlaatuisen tarkkaa tietoa, kun meren lämpötila kohosi korkeimpiin lukemiin yli sataan vuoteen. Lämpötilan lisäksi mittarit tallensivat happipitoisuutta, sameutta, happamuutta ja suolaisuutta. Mittari tallentaa tiedot viidentoista minuutin välein, ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden. 

Tvärminnessä halutaan kertoa tuloksista ja Itämeren tilasta myös laajalle yleisölle. Kiinnostuneet voivat tutkia mittareiden lukuja MONICOASTin nettisivuilta, mutta nyt Tvärminnessä halutaan näyttää myös Itämeren pinnanalainen elämä.   

”Mats Westerbom työskentelee nyt Tvärminnessä kolmevuotisessa projektissa, ja hän on sekä tutkija että erittäin taitava vedenalaiskuvaaja. Jo viime syksynä, varsinkin marraskuussa, kun oli kirkkaat vedet, hän kuvasi paljon Tvärminnen ympäristössä. Kuvia tullaan näyttämään myös Tiedekulman tapahtumassa keväällä”, kertoo Joanna Norkko.

Toukokuussa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa siis kuullaan ja nähdään Itämeren elämää, ehkäpä myös kauniita meriajokasniittyjäkin. Me olemme paikalla, nähdään siellä!

 

MONICOASTin mittariverkostoon kuuluu kaikkiaan viisi mittaria, joista kolme tallentaa tietoa tällä hetkellä Tvärminnen tutkimusaseman edustalla ja kaksi asennetaan kevään tullen sinisimpukkayhdyskunnan keskelle ja rakkolevävyöhykkeelle. DROPP lahjoittaa voittonsa Helsingin yliopiston MONICOAST-tutkimushankkeelle ja Baltic Sea Action Groupin vaikuttamistyölle.

Heidi Nielsen
Pyöräilijä Itämeren asialla
Rina on pyöräilyn ja Itämeren puolella. Hän perusti Wheelström sähköpyöräyrityksen 2017.

Rina on pyöräilyn ja Itämeren puolella. Hän perusti Wheelström sähköpyöräyrityksen 2017.

Tänä keväänä DROPP ja Wheelström lanseerasivat yhdessä merensinisen sähköpyörän, jonka myynnillä tuetaan Itämeren suojelua. Mistä ajatus lähti liikkeelle ja kuka on nainen ihanan retrohenkisten sähköpyörien takana? Tässä Q&A Rina Raikamon, Wheelströmin perustajan kanssa.

Kuinka kauan Wheelström on ollut olemassa?

Wheelström perustettiin keväällä 2017, ja verkkokauppa avattiin elokuun lopussa samana vuonna.

Miksi juuri sähköpyörät? Mistä tuli ajatus sähköpyöräyrityksestä?

Olin itse aktiivinen pyöräilijä, pyöräilin töihin ja työpäivän aikana tapaamisiin ja palavereihin. Oli tärkeätä päästä nopeasti ja vaivattomasti paikasta toiseen ja samalla näyttää siistiltä ja raikkaalta. Tästä syntyi idea Wheelströmistä.

Miksi sähköpyörä on mielestäsi tulevaisuuden liikkumisväline?

Sähköpyörällä pääsee liikkumaan vapaasti ja joustavasti, eikä tarvitse huolehtia bussiaikatauluista tai etsiä parkkipaikkaa. Moneen muuhun liikkumisen muotoon verrattuna sähköpyöräily on ympäristöystävällistä, ja säästää sen lisäksi myös kustannuksia ja aikaa. 

Teillä on tosi tyylikkäät pyörämallit! Missä ne tehdään, kuka ne on suunnitellut?

Kiva kuulla! :)  Meille oli tärkeää, että sähköpyörät eivät ole ainoastaan mukavia ajaa mutta myös kivan näköisiä. Wheelström-sähköpyörät kootaan huolella Shanghain ulkopuolella, sähköpyöriin erikoistuneen yrityksen toimin. Pyörien osat hankitaan valituilta tuottajilta, jotka ovat luotettuja ja tunnettuja omilla aloillaan.

 Millaisen vinkin antaisit sähköpyöräilijälle, minne kannattaa Helsingistä lähteä pyöräretkelle?

Kaunis reitti Helsingissä kulkee rantoja pitkin alkaen Kalliosta, Sörnäisten rantatietä ja Pohjoisrantaa pitkin Kauppatorille ja sieltä vielä  Kaivopuiston ympäri! Matkalla on kauniiden maisemien lisäksi paljon kahviloita ja terasseja, joihin voi pysähtyä kahville tai syömään.

Kuinka pitkän retken sähköpyörällä voi tehdä, pääseekö sillä Helsingistä Porvooseen ja takaisin?

Wheelströmin sähköpyörillä yhdellä latauksella voi ajaa jopa 50 kilometriä. Eli Porvooseen asti pääsee, mutta Porvoossa tulisi ladata akku ennen paluumatkaa. :) 

Kerro vielä, miksi kannattaa hankkia sähköpyörä juuri Wheelströmiltä?

Kahdesta syystä. Ensinnäkin, karsimalla turhat välikädet ja myymällä sähköpyöriä suoraan asiakkaalle voimme tarjota laadukkaita sähköpyöriä järkevään hintaan. Sen lisäksi olemme panostaneet pyörien muotoiluun ja ulkonäköön – Wheelström-sähköpyörällä saavut aina tyylillä!

Mikä on lempipaikkasi Itämeren äärellä ja miksi?

Inkoon saaristo ja Barösund, sillä olen viettänyt elämäni kaikki kesät juuri siellä!

DROPP x Wheelström -pyörät löydät Wheelströmin nettikaupasta ja niitä voi tulla koeajamaan eri puolille Helsinkiä ja Suomea kesän mittaan. (Seuraamalla meitä instassa, saat kaikkien tapahtumien tiedot.)  Numeroidusta 20 pyörän sarjasta on jäljellä enää 15, joten nopeasti ostoksille! 

wheelstrom.com

Heidi NielsenComment
Itämeren kuvittaja
”Parasta on katsella rauhoittavaa merta Marjaniemen kallioilta,” kertoo kuvittaja Nadja Sarell.

”Parasta on katsella rauhoittavaa merta Marjaniemen kallioilta,” kertoo kuvittaja Nadja Sarell.

Värikkäitä hahmoja ja maailmoja luova kuvittaja Nadja Sarell unelmoi kuvituksiensa tuomisesta elävään elämään. Iloksemme Sarell loi uudelle DROPP x SIGG -lastenpullolle ihanat Itämeren eläinten hahmot!

Lastenkirjakuvittaja Nadja Sarell piirsi DROPPille viisi veikeää kuvitusta uutta lasten juomapulloa varten. Sarellin aikaisemmat työt lastenkirjoissa, oppimateriaaleissa ja kuoseissa tulvivat herkkiä ja raikkaita värejä.

”Värit tulevat kuvituksiini aika luonnostaan. Joskus taas otan sokkona muutaman värin välipaletista ja alan sen kautta kokeilemaan uusia. On kiva kokeilla uusia tapoja tehdä,” kertoo Sarell. Värien kautta Sarellin paperille muodostuu myös ilmeikkäät hahmot. Eläinhahmot ovatkin Sarellille ominaisia piirrettäviä ja niitä hän halusi tuoda myös lasten juomapulloon.

Mutta uusi lasten juomapullohan on mustavalkoinen! Miltä värien kautta tekevälle tuntui piirtää käyttämällä vain mustaa tussia? ”Tussipiirustus on ihanaa. Oli selkeää heti alusta, että lasten juomapullosta tulee mustavalkoinen”, Sarell sanoo. ”Se sopii muihin DROPPin juomapulloihinkin.”

Rakkaus kirjoihin lähti jo lapsuudesta, jolloin Sarell luki huolellisesti läpi kirjaston lastenkirjakattauksen. Kirjojen kuvittamisen pariin hän kuitenkin löysi vasta mutkan kautta. Musiikki- ja tanssilukiossa ei opetettu kuvaamataitoa ja sen jälkeen tie veikin opiskelemaan tanssia Teatterikorkeakouluun. Kiinnostus visuaaliseen luomiseen kuitenkin heräsi ja silloisen poikaystävänsä vinkillä Sarell löysi North Wales School of Art and Designiin, jossa oli mahdollisuus keskittyä juuri lastenkirjojen kuvittamiseen.

Nyt Sarell asuu perheineen Helsingin Roihuvuoressa meren läheisyydessä. ”Minulle on tärkeää, että meri on lähellä,” kertoo Sarell. ”Olen aina asunut Helsingissä meren äärellä. Tulen vain helposti merisairaaksi! Parasta on katsella rauhoittavaa merta Marjaniemen kallioilta.”

Vaikka kaikki lähti kirjojen kansien välistä, on Sarell pitkään toivonut pääsevänsä tuomaan kuvitukset kirjojen sivuilta osaksi arkielämää. ”Haluaisin tehdä enemmän kuvituksia, jotka näkyvät ihmisten arjessa. Vaikkapa seinämaalauksia tai kuvituksia käyttöesineisiin, kankaisiin ja lastenhuoneeseen,” kertoo Sarell. Toiveen toteutuminen saa mainion alun, kun yksi viidestä Sarellin luomasta kuvituksesta painetaan DROPPin uuteen lasten juomapulloon.

Me DROPPilaiset kiitämme Nadjaa ihanista kuvituksista! Äänestys viiden kauniin vaihtoehdon välillä löytyy täältä. Nadjan portfolion löydät osoitteesta www.nadjasarell.com.

Heidi Nielsen