Itämeren uudet tuulet puhaltelevat: HIEMAN uutisia tuotteistamme!
_8000439.jpg

Olemme aika innoissamme: DROPP-lähdevedet ovat saaneet aikaisempaakin tyylikkäämmät ulkoasut, kun pullojen muodot ja etiketit ovat päivittyneet. Ehkä olet niihin jo törmännytkin kahviloissa ja kaupoissa!

DROPPilla on valikoimassa yhä raikkaat Still lähdevesi ja Sparkling hiilihapotettu lähdevesi, jotka pullotetaan nyt PolarSpringin lähteellä Urajärvellä, Lahden lähellä. Lähde sijaitsee jääkauden muokkaamalla Salpausselän harjulla, jossa vesi suodattuu hiekka- ja moreenikerrosten läpi.

Uusi lähde on lähempänä useimpia jälleenmyyjiämme. Olemme iloisia siitä, että tuotteemme kuljetusmatkat lyhenevät ja kuljetusten päästöt pienenevät. PolarSpring tuottaa käyttämästään sähköstä 18 % itse aurinkoenergiana ja itse pullottamo lämmitetään hukkalämmön takaisinotolla ja ilmalämpöpumpuilla. PET-muovista puhalletut pullot ovat mukana Suomen tehokkaassa pullonpalautusjärjestelmässä. Ja kuten aikaisemminkin, voitto DROPPin lähdevesistä annetaan Itämerelle, eli MONICOAST-tutkimushankkeelle ja Baltic Sea Action Groupin Itämerityöhön.

Kaunista kesää DROPPin seurassa!
Nähdään saaristossa, terasseilla ja kesäkahviloissa!

Heidi Nielsen
Lämpimästi tervetuloa Itämerivesijuoksuun Lonnan saarelle
Lonna

Lämpimästi tervetuloa ihanalle Lonnan saarelle heinäkuun 11. päivä. Olemme silloin mukana Lonnan Itämerijuoksussa!

Ota ystäväsi mukaan, sillä 10 euron osallistumismaksut lahjoitetaan kokonaisuudessaan Baltic Sea Action Groupin Itämerityölle. Kaikille vesijuoksijoille on varattu pulahduksen jälkeen saunomismahdollisuus sekä saunajuomat DROPPin ja Saimaa Brewing Companyn puolesta.

Merellisten urheilusuoritusten ohella Lonnassa on tarjolla Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttilan Itämeri-asiantuntemusta. Lisänä We Jazz -kollektiivin DJ-musiikkia, taideperformanssi, herkullista ruokaa ja juomaa, sekä rentoja kesähetkiä.

Haasta itsesi, ystäväsi tai yrityksesi vesijuoksemaan paremman Itämeren hyväksi!

Ohjelmassa:

14.00 Ilmoittautuminen alkaa Miinamakasiineilla

14.15 Luento - Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila

15.00 Yritysvesijuoksuryhmien startti

16.00 Yksityishenkilöiden vesijuoksustartti

17.00 We Jazz DJ-kollektiivi & merivesijuoksun afterit Miinamakasiinien terassilla

Lue lisää fb-tapahtumasta. Nähdään Lonnassa!

Heidi Nielsen
DROPP kiittää vuodesta 2018 - keräsimme yhdessä 11 841 euroa Itämeren hyväksi
_8005792-1_pieni.jpg

Vuosi 2018 oli antoisa, kiitos kaikkien teidän! DROPPin liikevaihto kasvoi 335 000 euroon ja DROPP lahjoittaa yhteensä 10 000 euroa Itämerelle. Lisäksi Ruohonjuuri ja Partioaitta tekevät 660 euron ja 1181 euron lahjoitukset.

DROPP Water lahjoittaa 10 000 euron summasta puolet Itämeren rannikkotutkimukseen Helsingin yliopiston MONICOAST-rannikkotutkimusprojektille ja puolet Baltic Sea Action Groupille. Lisäksi Ruohonjuuri lahjoittaa 660 euroa ja Partioaitta 1181 euroa suoraan Baltic Sea Action Groupille yhteensä 427 myydystä DROPP x SIGG -kestojuomapullosta.

Mitä kuuluu lahjoituskohteillemme? Viime vuonna MONICOAST mittasi ennätyksellisiä lukemia rannikkoveteen asetetuilla mittareilla, kun kesän lämpötilat vedessä olivat korkeimmat sataan vuoteen. Hyvä uutinen on, että MONICOASTin tutkimusmittareiden ansiosta kuumalta kesältä saatiin laadultaan tarkempaa informaatiota, kuin koskaan aiemmin.

Viime vuonna tehty DROPPin lahjoitus käytettiin uuden mittarin hankintaan MONICOAST-projektille. Mittari laskettiin mereen viime vuoden lopulla kahden ensimmäisen mittarin rinnalle. Tulevana vuonna rannikkoalueille lasketaan vielä kaksi mittaria uusiin paikkoihin, joissa on keskenään hieman erilaiset elinympäristöt.

Baltic Sea Action Group panosti viime vuonna Carbon Action -hankkeeseen. Vuonna 2018 yhteensä 113 maatilaa tuli mukaan käänteentekevään hankkeeseen. Hankkeessa viljelijät oppivat Itämeri- ja ilmastoystävällisestä maanviljelystä ja soveltavat sitä omilla tiloillaan. Tavoitteena on Itämereen valuvan ravinnekuorman pienentäminen ja hiilidioksidin sitominen viljelysmaahan. Miksi juuri viljelijät ovat ratkaisevassa asemassa Itämeren suojelussa, BSAG:n viestintäkoordinaattori Anna Klemelä?

"Oikeanlaisilla viljelymenetelmillä maatalousmaa saadaan hiilen lähteestä hiilinieluksi. Hiiltä sitova maaperä on usein myös ominaisuuksiltaan sellainen, että se pidättää vettä ja ravinteita tehokkaasti, mikä vähentää ravinnekuormitusta vesistöihin," Klemelä kertoo. Itämeren kaksi isointa haastetta ovat juuri ravinnekuormituksesta johtuva rehevöityminen ja ilmastonmuutos.

Olemme DROPPilla tyytyväisiä voidessamme tukea BSAG:n ja MONICOASTin työtä! Kiitos myös kaikille upeille jälleenmyyjillemme! Tulevana vuonna valikoimassamme on DROPP -lähdevesi ja kupliva lähdevesi. Tavoitteena on myös luoda ratkaisu, jonka avulla voimme tarjota virkistävää juotavaa yhä kestävämmällä tavalla.

Jatketaan yhdessä vuonna 2019 kohti puhtaampaa Itämerta!

Heidi Nielsen
Mitä kuuluu MONICOAST?
Uusi mittari odottaa pääsyä veden alle juuri ennen joulua, kun kaksi mittaria vaihdettiin uusiin. Kuvassa tutkimusteknikko Noora Haavisto, yliteknikko Göran Lundberg, tutkimusteknikko Jostein Solbakken ja tutkija Laura Kauppi. (Kuva: Ivan Rodil)

Uusi mittari odottaa pääsyä veden alle juuri ennen joulua, kun kaksi mittaria vaihdettiin uusiin. Kuvassa tutkimusteknikko Noora Haavisto, yliteknikko Göran Lundberg, tutkimusteknikko Jostein Solbakken ja tutkija Laura Kauppi. (Kuva: Ivan Rodil)

DROPP tukee Helsingin yliopiston rannikkotutkimusprojektia nyt jo neljättä vuotta. Miksi Itämeren rannikoiden tutkimus on tärkeää ja mitä hankkeelle kuuluu?

Tiesitkö, että Itämeren pohjassa kasvaa niittyjä, jotka sitovat hiilidioksidia samalla tavalla kuin maan päällä kasvavat kasvit? Meriajokasniityt ovat Itämeren vihreitä metsiä, jotka ovat asuinpaikka monelle Itämeren lajille. Kalat, simpukat ja esimerkiksi sirot silo- ja särmäneulat, jotka ovat sukua merihevosille, saavat suojaa ja ruokaa meriajokasniityistä.

Meriajokas on Itämeren avainlajeja. Se tarkoittaa, että tämän hauraan Itämeren lajin hyvinvointi kulkee käsi kädessä Itämeren hyvinvoinnin kanssa. Yksi monista meriajokasniittyjen tehtävistä on tuottaa happea happikadosta kärsivään Itämereen. Se miten meriajokasniityillä menee, onkin yksi kiinnostuksen kohde Joanna Norkon johtamassa MONICOAST -projektissa Tvärminnen tutkimusasemalla. MONICOASTin tutkijaryhmä kerää erityisen tarkkaa dataa Itämeren rannikkoalueilta vedenalaisella mittariverkostolla - myös meriajokasniityn lähettyviltä, aivan tutkimusaseman tuntumassa Hangonniemen edustalla.

Viime kesänä mittareiden avulla saatiinkin talteen ainutlaatuisen tarkkaa tietoa, kun meren lämpötila kohosi korkeimpiin lukemiin yli sataan vuoteen. Lämpötilan lisäksi mittarit tallensivat happipitoisuutta, sameutta, happamuutta ja suolaisuutta. Mittari tallentaa tiedot viidentoista minuutin välein, ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden. 

Tvärminnessä halutaan kertoa tuloksista ja Itämeren tilasta myös laajalle yleisölle. Kiinnostuneet voivat tutkia mittareiden lukuja MONICOASTin nettisivuilta, mutta nyt Tvärminnessä halutaan näyttää myös Itämeren pinnanalainen elämä.   

”Mats Westerbom työskentelee nyt Tvärminnessä kolmevuotisessa projektissa, ja hän on sekä tutkija että erittäin taitava vedenalaiskuvaaja. Jo viime syksynä, varsinkin marraskuussa, kun oli kirkkaat vedet, hän kuvasi paljon Tvärminnen ympäristössä. Kuvia tullaan näyttämään myös Tiedekulman tapahtumassa keväällä”, kertoo Joanna Norkko.

Toukokuussa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa siis kuullaan ja nähdään Itämeren elämää, ehkäpä myös kauniita meriajokasniittyjäkin. Me olemme paikalla, nähdään siellä!

 

MONICOASTin mittariverkostoon kuuluu kaikkiaan viisi mittaria, joista kolme tallentaa tietoa tällä hetkellä Tvärminnen tutkimusaseman edustalla ja kaksi asennetaan kevään tullen sinisimpukkayhdyskunnan keskelle ja rakkolevävyöhykkeelle. DROPP lahjoittaa voittonsa Helsingin yliopiston MONICOAST-tutkimushankkeelle ja Baltic Sea Action Groupin vaikuttamistyölle.

Heidi Nielsen